Dietetyka

Wirusy a styl życia, dieta i zioła

Jesień i zima to okres w którym obawiamy się infekcji, szczególnie tych wywoływanych przez wirusy. Poszukujemy rozwiązań, produktów i leków, a czasami zapominamy o kilku najważniejszych kwestiach… Czy wiesz, że tym co chroni Ciebie przed zachorowaniem najlepiej jest Twój własny system odpornościowy? Czy wiesz, że stosowanie leków i poszukiwanie wciąż nowych rozwiązań do walki z wirusami prowadzi do powstawania szczepów opornych na leczenie? Czy wiesz, że zioła, grzyby i niektóre produkty żywnościowe to naturalne leki przeciwwirusowe, które mogą zawierać po kilka składników antywirusowych jednocześnie? Stwierdzono, że zastosowanie leków przeciwwirusowych w połączeniu z ziołami, daje lepsze efekty w leczeniu szczepów wirusa opornych na działanie leków. Wirusy mogą rozwijać oporność na pojedyncze leki, znacznie trudniej jest rozwinąć oporność na kilka lub kilkanaście składników, które zawierają zioła, receptury ziołowe i produkty żywnościowe.

Dieta

Produkty na które warto zwrócić uwagę to czosnek, propolis, laktoferyna, kwercytyna, pieprz czarny (piperyna) oraz grzyby: reishi (Ganoderma), shitake, błyskoporek podkorowy (Inonotus obliquus). Większość wymienionych produktów i substancji wykazało w badaniach działanie przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Miód ma również działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, aktywność antyoksydacyjna miodu jest dodatnio skorelowana z zawartością w nim związków fenolowych. Działanie przeciwdrobnoustrojowe miodu zostało dobrze zbadane pod kątem wielu bakterii i grzybów, coraz więcej badań wykazuje również jego działanie przeciwwirusowe. Stosowanie zróżnicowanej diety, bogatej w mikro- i makroelementy wspiera nasz układ odpornościowy. Ważne składniki to wit. C, D, B6, B12, cynk, miedź, żelazo i selen. Szczególnie zalecane jest zwiększenie spożycia probiotyków, kwasów omega-3 z ryb, oliwy z oliwek oraz antyoksydantów, których źródłem są np. jagody goji. Cyklotydy roślinne to dobrze przebadane substancje przeciwwirusowe, które zapobiegają nieprawidłowemu działaniu komórek odpornościowych. Znajdziemy je w produktach takich jak dynia, cukinia, bakłażan, ziemniak, pomidor, rośliny strączkowe – groch i fasola. Spożywanie takich pokarmów, zwłaszcza sezonowych, odgrywa istotną rolę we wspieraniu układu odpornościowego i wzmacnia przeciwwirusowe mechanizmy obronne. Produkty, które należy uwzględnić w codziennym jadłospisie to mięso, ryby, owoce, warzywa, żywność fermentowana (zakwas z buraków, kiszonki). Im bardziej zróżnicowane źródła pokarmowe, tym lepsza ochrona przed wszelkimi infekcjami wirusowymi.

Zioła

Przykłady takich ziół to korzeń jeżówki (Echinacea radix), urzet barwierski (Isatis), głowienka pospolita (Prunella vulgaris), kora cynamonu (Cinnamomi Cortex), tarczyca bajkalska (Scutellaria baicalensis), kurkuma (kurkumina), berberys (berberyna), goździki, imbir, tymianek, eukaliptus. Korzeń lukrecji (Glycyrrhizae radix) ma silne działanie przeciwwirusowe, ponadto glicyryzyna zwiększa produkcję i ekspresja podtlenku azotu w makrofagach, co znacznie hamuje replikację wirusa. Zastosowanie powyżej wymienionych ziół najlepiej konsultować z lekarzem lub terapeutą-zielarzem, gdyż indywidualne dostosowanie terapii zawsze będzie najlepsze dla naszego organizmu.

Styl życia

Ćwiczenia i aktywność fizyczna wpływają pozytywnie na układ odpornościowy i zmniejszają podatność na infekcje. Odporność organizmu to wypadkowa naszego całego trybu życia, diety, aktywności fizycznej i dbania o swoje dobre samopoczucie psychiczno-emocjonalne. Pojedyncza substancja, zioło, czy suplement diety nie sprawią, że nasz organizm będzie funkcjonował znacznie lepiej, zawsze liczy się całokształt.

Dużo zdrowia! 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk